Leren met plezier voor dreumes, peuter en kleuter

Zing mee met Plien: samen zingen en muziek maken bij een bibliotheek.

Bij kinderen staat plezier en samen ontdekken in een veilige en ontspannen sfeer centraal. Om nieuwe dingen te leren, want taalontwikkeling is daarbij een belangrijk doel. Via verhalen, spel, muziek en met gebruik van voorwerpen kijken we wat er gebeurt en wat (nieuwe) woorden en begrippen betekenen.

Plien (Pauline) biedt 2 verschillende activiteiten voor (jonge) kinderen aan:

  • Zing mee met Plien
  • Lees mee met Plien

Bij ‘Zing mee met Plien’ vertelt Pauline een muzikaal verhaal. Ik lees (meestal) een verhaal uit een boek voor kinderen, maar omlijst met liedjes. Interactie wordt uitgelokt op het niveau van het kind.. Dit doe ik voor kinderen met verschillende leeftijden:

  • Boekstart-verhaal: muzikaal verhaal voor kindjes van 0-2 jaar. We ontdekken samen alle dingen uit een boekje met liedjes, gebaren en muziekinstrumentjes. Meebeleven (kijken, luisteren, meedoen) staat centraal.
  • Peuter- en kleuter muziekverhaal: muzikaal verhaal voor kindjes van 2-4 jaar. Meedoen, ontdekken en interactie rond een thema, maar ook ervaren vanaf een afstand kan. Vaak aan de hand van een boek.
  • Kleuter activiteit rond een thema: muzikaal verhaal waarbij vooral veel interactie tussen Plien en de kinderen plaatsvindt. De kinderen worden uitgedaagd om mee te doen (zingen, klappen, bewegen) en het verhaal uit het boek te volgen en de begrijpen.

Pauline gebruikt allemaal materialen die bij het thema horen.

Lees mee met Plien’ lijkt op de kinderversie van ‘Zing mee met Plien’, maar hierbij wordt (meestal) geen muziek gemaakt. Het (prenten)boek staat centraal. Ik lees op een interactieve manier verhalen voor aan kinderen met verschillende ontwikkelingsniveaus: dreumessen, peuters en kleuters. Voor elk niveau zijn woorden/begrippen uitgewerkt op zo’n manier dat ze blijven hangen. Waarbij ik vaak voorwerpen gebruik om het verhaal te verduidelijken. In de lijn van hoe ik als logopedist themagericht speelse leermomentjes creëerde.

Ervaring Pauline met kinderen

Pauline is een ervaren entertainer voor kinderen. Entertainer is misschien niet het juiste woord: muzikaal verteller is passender.
Met haar expertise van (jonge) kinderen door haar jarenlange ervaring als logopedist weet zij zich goed aan te passen aan het interesseniveau en het ontwikkelingsniveau van het kind. Vanuit contact en interactie probeert zij op een leuke, ontspannen (en nauwelijks merkbare) manier de taalontwikkeling te stimuleren.